3 mai 2018

"Miracolele se văd în lumină."




De recapitulat dimineaţa şi seara:

<91> "Miracolele se văd în lumină."

         "Nu pot vedea în întuneric. Fie ca lumina Sfinţeniei şi adevărului să-mi lumineze mintea, Şi fie ca eu să pot vedea inocenţa lăuntrică."

<92> "Miracolele se văd în lumină iar lumina şi tăria sunt una."

         "Văd datorită tăriei, care este darul lui Dumnezeu pentru mine. Slăbiciunea mea este negura pe care darul Său o risipeşte, Dându-mi tăria Sa spre a-i lua locul."

          La ora fixă:

         "Miracolele se văd în lumină."

          Peste jumătate de oră:

         "Miracolele se văd în lumină, iar lumina şi tăria sunt una."


Astăzi începe următoarea noastră recapitulare.

Vom recapitula zilnic, timp de zece zile succesive de exersare, câte două lecţii recente. Vei observa că aceste perioade de exersare prezintă un format special, pe care este recomandabil să-l urmezi cât mai îndeaproape.

Înţelegem, desigur, că ar putea să-ţi fie imposibil să urmezi zi de zi şi la fiecare oră a zilei formatul sugerat aici ca fiind optim. Învăţarea nu va fi prejudiciată dacă vei sari peste o perioadă de exersare, fiindu-ţi imposibil să o faci la ora fixată. Nici nu este
necesar să faci eforturi excesive pentru a recupera numărul perioadelor ratate.

Ritualurile nu sunt în intenţia noastră şi ne-ar zădărnici scopul propus.
Dar învăţarea va fi în mod cert afectată atunci când ratezi o perioadă de exersare pentru că nu ai bunăvoinţa de ai dedica timpul cerut. Nu te amăgi în această privinţă. Reaua voinţă poate fi foarte dibaci mascată de situaţii pe care nu le poţi controla. Învaţă să discerni situaţiile mai puţin potrivite practicii de cel pe care tu le-ai urzit pentru a servi drept camuflaj pentru propria-ţi rea voinţă.
Acele perioade de exersare pe care le-ai pierdut pentru că, dintr-un motiv sau altul, nu ai vrut să le parcurgi, ar trebui întreprinse de îndată ce te-ai răzgândit în privinţa ţelului tău. Nu binevoieşti să cooperezi la practicarea mântuirii doar dacă aceasta interferează cu alte ţeluri care îţi sunt mai scumpe. Odată ce retractezi valoarea pe care ai conferit-o acelor ţeluri, îngăduie ca perioadele tale de exersare să devină înlocuitorii pomelnicelor înălţate lor. Nu ţi-au oferit nimic.
Exersările tale, în schimb, îţi pot oferi totul. Acceptă, aşadar, ofranda lor şi fii pe pace.

Formatul pe care să-l foloseşti pentru aceste recapitulări este următorul: dedică zilnic de două ori câte cinci minute sau mai mult, dacă preferi reflectării asupra gândurilor desemnate. Citeşte cu atenţie ideile şi comentariile corespunzătoare fiecărui exerciţiu.
Reflectează apoi asupra lor, lăsându-ţi mintea să le asocieze nevoilor tale, problemelor tale aparente şi tuturor îngrijorărilor tale. Stochează-ţi ideile în minte şi las-o să le folosească după cum găseşte ea de cuviinţă.

Acordă-i toată încrederea că le va folosi cu înţelepciune, ajutată fiind în deciziile ei de Cel Unic, care ţi-a dăruit gândurile. În cine te poţi încrede, dacă nu în ce se află în mintea ta?
Ai încredere că în aceste recapitulări mijloacele pe care le foloseşte Sfântul Spirit nu vor da greş. Înţelepciunea minţii îţi va veni în ajutor. Dă-i instrucţiunile necesare la început; apoi relaxeaza-te cu deplină încredere şi lasă-ţi mintea să utilizeze gândurile pe care I le-ai dăruit, precum ţi-au fost dăruite ţie spre folosinţa ei.

Ţi-au fost dăruite cu deplină încredere; cu încredinţarea deplină că le vei folosi cum se cuvine; cu deplina credinţă că le vei înţelege mesajele şi că le vei folosi în beneficiul tău.
Oferă-le minţii tale cu aceeaşi încredere, încredinţare şi credinţă. Ea nu va da greş.
Mintea ta este mijlocul ales de Sfântul Spirit pentru propria-ţi mântuire. De vreme ce se bucură de încrederea Sa, mijlocul ales de El a o merita cu siguranţă şi pe a ta.

Subliniem aici cât de benefic va fi pentru tine să dedici recapitulărilor primele cinci minute ale zilei, precum şi ultimele cinci minute înainte de a adormi. Dacă nu este fezabil, încearcă măcar să le împarţi astfel încât să întreprinzi una dimineaţa, iar cealaltă chiar înainte de a merge la culcare.

Exerciţiile de făcut de-a lungul zilei sunt la fel de importante, dacă nu chiar de o valoare şi mai mare. Ai fost înclinat să exersezi doar la momentele fixate, apoi să-ţi vezi de alte treburi, fără să aplici ceea ce ai învăţat. Rezultatul a fost că învăţătura ta a fost în mica măsură consolidată, căci nu i-ai oferit şansa de aţi dovedi cât de mari îi sunt darurile potenţiale. Ai acum o altă şansă spre a o folosi cum se cuvine.

În aceste recapitulări subliniem nevoia de a nu-ţi lăsa învăţarea să lâncezească în răstimpul dintre perioadele mai lungi de exerciţiu.

Încearcă să faci o recapitulare scurtă, dar serioasă, a celor două idei zilnice, la fiecare oră. Foloseşte una din ele la începutul orei, iar pe cealaltă, jumătate de oră mai târziu.
Nu e nevoie să acorzi mai mult de un moment fiecăreia. Repet-o şi lasă-ţi mintea să se odihnească o clipă în tăcere şi pace. Apoi ocupă-te de celelalte treburi, însă încearcă să duci gândul cu tine şi lasă-l să-ţi slujească ca să menţii pacea şi pe parcursul zilei.

Dacă începi să şovăi, gândeşte-te din nou la idee. Aceste perioade de exersare sunt plănuite astfel încât să te ajute să-ţi formezi obiceiul de a aplica ceea ce înveţi zilnic la orice faci. Nu repeta gândul doar ca să uiţi imediat de el. Utilitatea sa pentru tine este nelimitată. Este menit să te servească în toate felurile, tot timpul şi pretutindeni, ori de câte ori ai nevoie de vreun ajutor.
Încearcă deci să-l duci cu tine în toate treburile zilei, făcându-le pe acestea sfinte, vrednice de Fiul lui Dumnezeu, plăcute lui Dumnezeu şi Sinelui tău.

Tema recapitulativă a fiecărei zile se va încheia cu afirmarea, încă o dată, a gândului de repetat la fiecare oră precum şi a celui de la jumătatea orei. Nu uita de ele. Această a doua ocazie oferită fiecărei zile va aduce cu sine avantaje atât de însemnate, atât de mare va fi câştigul într-ale învăţării, încât de acum înainte vom păşi mai uşor, cu paşi mai hotărâţi şi credinţa mai puternică. Nu uita cât de puţine ai învăţat. Nu uita cât de multe poţi învăţa acum. Nu uita nevoia de tine pe care o are Tatăl, atunci când recapitulezi aceste gânduri pe care El ţi le-a dăruit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu